Stackars lilla späckhuggare

Jag hamnade på Miami Ink och jag vet inte varför men två av killarna var på zoo med en skolklass rätt små barn. Och så tittade dom på en späckhuggare som showar.

"Häftigt att dom tittar på samma späckhuggare om jag såg på 70-talet!" säger ena killen. Och så tänkte jag att det är ju 30-40 år sen, den stackars späckhuggaren har simmat runt där och hållt på med det så länge. Så jag var tvungen att kolla hur länge en späckhuggare kunde leva. Runt 50 år om det var en kille men detta var en tjej så runt 90 år då. Så hon har ju gjort det halva sitt liv.

Men frågan är, kan man föda upp ett sånt djur, så hon aldrig vart fri? För när jag satt där och tyckte synd om henne tänkte jag på våra djur. Det är klart dom varit lyckligare om dom varit uppe i bergen och fått hoppa och skutta men just våra fyra känner ju inte till nåt annat än att sitta i bur. Dom har aldrig varit fria och hade dom varit det hade dom nog aldrig funnits. Inte just dom som dom är idag i alla fall. Och man vet ju inte om dom överlevt, naturen rensar ju.

Dom lider ju inte här. Då hade det ju varit en annan sak. Men som späckhuggaren, hur vet man att hon inte lider av att inte vara i det fria, om det så var 40 år sen man fångade henne? Ja, man kan inte hjälpa alla eller ens göra nåt åt så mycket men man kan ändå fundera och i alla fall lägga en tanke till dom. Och ta väl hand om dom små (eller stora) djur man har fått lyckan att ha hos sig.

Kommentarer
Postat av: chathrine

...sen finns det dem som köper ett katt, som aldrig får gå ut o påstår att den inte lider för den är född inomhus...

2010-02-02 @ 17:46:06
Postat av: Anneli

Alla djur har ändå instinkter, oavsett om de är födda fria eller inte. Popcorn varnar ju andra kaniner vid fara t ex. Det är svårt det där. Tamdjur har djupt rotade instinkter, men samtidigt har de inte kvar alla, så frågan är hur bra de skulle klara sig i det fria. Så man får hoppas att man ger dem ett så bra liv som möjligt, även om det på sätt och vis är i fångenskap :(

2010-02-02 @ 18:12:47
Postat av: ♥ Jasas

Ja det är synd då dom har dom inhängnade förlänge, som denna du pratar om ovan. För då går det ju inte att släppa ut.. Det beror kanske lite på hur stort dom har att röra sig i, men det kan ju ändå aldrig bli som då den är helt fri.



Bra tankar och svåra!

2010-02-03 @ 21:01:58
URL: http://jasas.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0